Obezitatea – boala secolului XXI

Dieta&Fitness

Obezitatea – boala secolului XXI

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni de nutriție din lume, fiind considerată de fapt o pandemie.

Când ne referim la obezitate nu ne referim doar la o afecțiune de ordin estetic ci ne referim la o afecțiune metabolică complexă cu numeroase complicații notabile iar în cazurile sale extreme poate duce chiar la deces.

Obezitatea se caracterizează prin creșterea greutății corporale peste normal atunci când apare un dezechilibru între aportul de calorii ingerate și cantitatea de calorii consumate.

Trebuie să știm că țesutul adipos în exces reprezintă cauză de cancer, la bărbat cancer de colon, rect sau/și prostată iar la femei cancer de sân, ovare și uter.

Bolile care sunt asociate cu obezitatea pot fi diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, boli neurologice, boli digestive, boli de piele, boli articulare și chiar boli de ordin afectiv gen depresie cu scăderea stimei de sine.

Obezitatea este de două tipuri , în proporție de 95% din cazuri survine datorită unui aport alimentar în exces combinat cu sedentarism și doar 5% este datorită unor afecțiuni medicale.

Combaterea obezității se realizează prin modificarea stilului de viață începând cu o alimentație corect aplicată și combinată, asociată cu mișcare în funcție de posibilități, evitarea pe cât posibil a toxicelor gen țigări și alcool, și de asemenea respectarea somnului minim 6 ore maxim 9 ore.

În cazul în care ne confruntăm cu supraponderabilitate sau obezitate este important să consultăm medicul nutriționist (specializare diabet zaharat, nutriție și boli metabolice) care ne va indica un set de analize și abia apoi va indica un stil alimentar personalizat în funcție de istoricul personal și de necesități.

Dr. Oana Pop

Medic Specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

https://www.facebook.com/dr.oanapop/feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou