4 teste obligatorii daca vrei sa devii mama
La doctor pe tocuri

In urma consultului preconceptional se stabileste un set de analize care poate fi diferit de la o pacienta la alta, in functie de factori genetici, istoric familial… Daca vrei sa devii mama nu uita ca trebuie sa verifici, printre altele:
1. Nivelul hemoglobinei
Iti arata daca esti sau nu anemica. Anemia trebuie tratata, pentru ca, poate creste riscul unei sarcini premature. Majoritatea femeilor insarcinate au un anumit grad de anemie, situatie datorata distrugerii celulelor rosii, producerii unei cantitati mai mici de celule noi, dar si din pricina pierderii de sange. Daca ai o slaba anemie, vei simti adesea o stare de oboseala nejustificata, pe cand anemia severa se manifesta prin ameteli puternice sau chiar lesin si poate fi cauza unor complicatii grave. In urma analizelor de sange, medicul iti va recomanda un tratament adecvat, in functie de cauza care a dus la aparitia problemei.
2. Grupa de sange si tipul RH-ului
Daca mama are RH negativ, iar tatal pozitiv, viitorii urmasi pot intampina probleme, daca vor lua RH-ul tatalui. Se intampla asta pentru ca sistemul imunitar al mamei poate sa dezvolte anticorpi care ataca celulele copilului. Desi este putin probabil ca primul copil cu RH pozitiv sa fie afectat, anticorpii produsi in timpul primei sarcini au sanse crescute sa afecteze un alt copil care va avea RH pozitiv. In cazul in care descoperi ca ai RH negativ, pentru a reduce probabilitatea dezvoltarii unor anticorpi distructivi pentru copil, poti urma un tratament in timpul sarcinii.
3. Bolile cu transmitere sexuala
Daca esti infectata cu o boala cu transmitere sexuala, ca sifilisul sau SIDA, este foarte important sa afli acest lucru inainte de conceperea unui copil. Desi in aceste situatii este mai greu sa ramai insarcinata, in cazul in care se intampla, riscul ca micutul sa fie afectat este destul de mare. Cel mai bine este ca infectiile de acest tip sa fie diagnosticate si tratate inainte.
- Hepatita B este o infectie grava care ataca ficatul si se manifesta prin stari accentuate de oboseala sau de voma. In majoritatea cazurilor nu e nevoie decat de un sistem imunitar sanatos pentru a scapa de Hepatita B. Dar, intre unu si trei procente devin purtatori si continua sa transmita boala mai departe. Daca la controlul preconceptual rezultatele testelor arata o infectie cu Hepatita B, e bine sa urmezi tratamentul recomandat inainte de a ramane insarcinata. Daca virusul este detectat dupa ce ai ramas insarcinata, e nevoie de o monitorizare continua pe perioada sarcinii, iar la nastere, copilul va primi un tratament care sa previna contactarea virusului.
- Rubeola sau varicela. Nu mai tii minte daca ai avut toate bolile copilariei cand erai mica? Un test de sange iti va da raspunsul. Sa te imbolnavesti de rubeola sau de varicela in timp ce esti insarcinata poate sa-i faca mult rau copilului. Dar te poti vaccina inainte sa ramai insarcinata!
4. Testul Papanicolau
Se face pentru a descoperi eventuale modificari pre-canceroase sau canceroase la nivelul cervixului, inflamatii si unele boli cu transmitere sexuala. Detectarea timpurie a unor probleme si tratarea lor impiedica eventuale complicatii in timpul sarcinii.