7 pasi pentru a evita aroganta

Single

7 pasi pentru a evita aroganta

Omul cu vederea ingusta crede ca intreg pamantul incape in curtea sa. Atunci cand imaginea despre sine nu este realista, poate capata una dintre cele doua forme accentuate: infatuarea sau autodeprecierea. Intre aceste doua extreme se afla de regula realitatea. Stima de sine este evaluarea globala a valorii proprii, reflectand gradul de multumire fata de tine insuti.

Exista numeroase studii care arata ca incercam sa ne mentinem o imagine de sine favorabila. De aceea, avem tendinta de a inclina catre o impresie globala pozitiva despre noi insine. Consideram ca suntem mai responsabili de realizari decat de esecuri, ne punem in evidenta calitatile care ne avantajeaza si ne camuflam defectele.

Infatuarea este felul in care cei din jur percep o persoana cu o imagine de sine exagerat de buna. Cei care se considera speciali, se lauda excesiv cu reusitele lor si pretind admiratie, se simt norocosi si cred ca nu li se poate intampla nimic rau. Din dorinta de a excela in tot ceea ce fac, isi evalueaza nerealist abilitatile, mult peste nivelul real.

Se pare ca o imagine de sine peste masura de pozitiva perturba logica si argumentarea, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor. De aici rezulta ca, de fapt, o crestere artificiala a imaginii de sine influenteaza negativ performantele.

O imagine corecta despre sine presupune o evaluare echilibrata, situata intre aceste extreme. Ideal ar fi sa-ti cunosti calitatile, ca sa le cultivi si sa le valorifici, dar sa fii constienta de vulnerabilitati si defecte, ca sa-ti poti depasi progresiv limitele.

Persoanele arogante au o imagine de sine nerealista si supraestimata, in sensul ca se considera net superioare celor din jur. Centrate pe sine, aceste persoane sunt lipsite de compasiune fata de sentimentele ori suferinta altora. Impresia perfectiunii nu este impartasita de altii, pentru ca un om plin de sine este intotdeauna gol in ochii celorlalti.

Cum poti evita aroganta?

1. Mandreste-te cu realizarile tale dar…

Nu uita ca oamenii nu sunt perfecti. Accepta-ti defectele si invata sa-ti gestionezi punctele vulnerabile. Cand iti vezi doar calitatile, devii aroganta, iar cand te uiti doar la defecte, te autosabotezi. Esti cu adevarat echilibrata numai daca esti constienta de ambele laturi!

2. Evalueaza-te periodic!

Te vei redescoperi de fiecare data, in variante din ce in ce mai performante. Improspateaza-ti imaginea de sine si imbogateste-o mereu, cu noi si noi experiente!

3. Pastreaza-ti mintea deschisa!

Cauta sa intelegi lucrurile din cat mai multe perspective. Asculta punctele de vedere care difera de alte tale cu acelasi respect la care aspiri pentru ideile tale!

4. Incearca sa ramai obiectiva atunci cand te raportezi la reusite si esecuri!

Nu te identifica in totalitate cu rezultatele tale. Poate ca unele iti reflecta abilitatile, dar poate ca altele se datoreaza si unor factori exteriori!

5. Stabileste-ti obiectivele cu precautie!

Cum? Astfel incat asteptarile tale sa fie realiste. Important este ca ceea ce-ti propui sa nu-ti depaseasca cu mult posibilitatile de moment. Apoi valorifica-ti potentialul la maximum!

6. Lasa-i pe altii sa te laude!

Pastreaza in tacere bucuria unui succes de care nu se intereseaza nimeni. S-ar putea sa aiba o valoare deosebita doar pentru tine… Performanta profesionala paleste pe fondul arogantei. Victoria sfidatoare nu starneste admiratie, nici macar invidie. Pur si simplu vei deveni antipatica.

7. Evita sa te detasezi prea mult de oameni, amagindu-te ca nimeni nu se ridica la nivelul tau!

Intotdeauna vei avea nevoie sa apartii unui grup. Oricum nu exista doi indivizi identici, asa ca nu esti in competitie cu nimeni.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou