Poveşti cu şi despre femei

Pe raft

Poveşti cu şi despre femei

Un medic şi o învăţătoare au pus bazele unui proiect editorial. Voiau să scrie despre femei. Căi erau, evident, infinite, dar formula care li s-a părut cea mai sinceră a fost să adune într-o carte realitatea segmentată a unor femei a căror experienţă cumulată ar putea sta drept etalon în faţa altora care au trăit mai puţin.

Un medic şi o învăţătoare au pus bazele unui proiect editorial. Voiau să scrie despre femei. Căi erau, evident, infinite, dar formula care li s-a părut cea mai sinceră a fost să adune într-o carte realitatea segmentată a unor femei a căror experienţă cumulată ar putea sta drept etalon în faţa altora care au trăit mai puţin. La noi, cartea a fost publicată de Editură Nemira, sub titlul de Poveşti cu şi despre femei.

Michelle Jackson şi Juliet Bressan – căci a lor a fost ideea – au pus bazele unei comunităţi online, au propus o serie de întrebări şi apoi au lăsat lucrurile pe seama oricui a dorit să îşi povestească feminitatea.

Poveşti cu şi despre femei este o carte care vorbeşte despre libertatea feminină, despre naturaleţea actului de a-ţi exprima individualitatea. Femeii i se permite să nu fie strălucitoare, cum la fel de bine este încurajată să afişeze o frumuseţe agresivă. Are voie să adopte orice tipologie principială: poate fi pro avort, poate atrage după sine o lume de vicii, poate înşela sau nu, poate fi expeditivă cu prietenii discutabili. Pe scurt, se poate manifesta în orice direcţie, dincolo de aprobările sociale, această carte ilustrând, practic, cât de puternic poate fi nuanţat sexul frumos. Nu e, aşadar, de mirare că această colecţie de poveşti de viaţă justifică ideea că orice este permis, atâta vreme cât nu îi lezează grosolan pe cei din jur, sugerând că firescul este o chestiune de gust, un caz pur subiectiv.

De apreciat faptul că această compilaţie de opinii nu are o direcţie insinuantă. Este o carte aproape întâmplătoare, lăsată să ia forma dictată de vocile celor aproape o mie de femei intervievate, fiind doar subtil cosmetizată de intervenţiile celor două autoare, care – e important de menţionat – păstrează acelaşi discurs fără pretenţii pe care îl întâlnim de-a lungul cărţii.

Cartea nu se lasă dominată de senzaţia unui feminism agresiv şi – de cele mai mult ori, în contextul zilelor noastre – foarte puţin credibil. Este o carte despre femei nu dintr-o respingere instinctivă a masculinului ci, pur şi simplu, din nevoia de a meşteri puţin intimitatea pe care autoarele vor să o extindă până la zona unei comunităţi ideale. În principiu, demersul unei asemenea cărţi bate înspre idealismul unei prietenii de fond, în ciuda incongruenţelor de caracter dintre toate femeile.

Fiind, după cum am spus deja, un elogiu al diversităţii, antologia – consistentă ca volum, trebuie să o spunem – atinge, astfel, subiecte dintre cele mai variate. Discută modul în care femeia absolut obişnuită percepe prietenia, cum se raportează la sănătate, la frumuseţe, la carieră şi bani, cum vede dragostea şi sexul, ce spaţiu alocă în viaţa ei spiritualităţii. Sunt teme îndelung discutate, ce e drept, însă calificate de această dată de poziţia femeii simple, care nu are pretenţia de a se ridica la rangul de regulă inflexibilă.

Astfel, observaţiile variază de la un ton perfect cinic şi până la opusul său, dar tocmai aceasta este miza cărţii, şi anume, să pronunţe spectrul larg pe care feminitatea îl îmbracă, lăsând totodată loc şi unui simţ al apartenenţei tipic, probabil, instinctului de conservare al speciei.

Cartea nu înghesuie judecăţi de valoare şi se adresează unui public cu apetit pentru expuneri lejere, unor cititoare curioase să experimenteze vieţi dintr-o străfulgerare. Poate că nu sunt întotdeauna marcante, poate că unele dintre respondente nu au fler scriitoricesc, însă nici nu era necesar aşa ceva. Nevoia de empatie anulează orice precepte stilistice, cu atât mai mult cu cât rezultatul nu se vrea a fi unul ficţional.

Cartea poate fi scrisă de oricine, orice cititoare s-ar fi putut preta la o asemenea confesiune, ceea ce se traduce pentru unele dintre ele într-o senzaţie de complicitate. În altă ordine de idei, v-ar fi încăput o bucată de lume în Poveşti cu şi despre femei?

Recenzie semnata de Anca Romanfeedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou